PITA

English version

PITA    (kép)

honnan van a zseb?   (kép)

tápanyagtartalomFANAN pita

változatok:


- fehér (finomlisztből)
- barna (teljes kiőrlésű lisztből)


kiszerelések:


- 3 db-os
- 10 db-os

A pita egy lisztből és élesztőből készült lapos, kétrétegű kenyérféleség. Külsőleg lepényre emlékeztet, de felvágva a két réteg zsebet képez. Ezen tulajdonsága különösen alkalmassá teszi szendvicsek készítésére, amit az utcai falafel és gyros készítők örömmel ki is használnak.

A pita eredetileg a Közel-Keleten és a mediterrán országokban számított hagyományos ételnek, mára viszont gyakorlatilag mindenhol hozzájuthatnak a vásárlók. A tudatos táplálkozás jegyében a hagyományos fehér változat mellett, teljes kiőrlésű, barna pitát is forgalmazunk. Pitáink mélyhűtött termékek, tartósítószert és mesterséges adalékokat nem tartalmaznak.

A pitában lévő zsebnek egyszerű magyarázata van. A dolog kulcsa, hogy a tésztát magasabb hőmérsékleten kell sütni mint a közönséges kenyeret.

A tenyérrel kinyújtott tésztát kb. 450 °C-os sütőben készítik. A nagy melegtől a külső széle gyorsan lezáródik, a tésztában maradó nedvesség pedig gőzzé alakulva felfújja a pitát, mint egy labdát. Sütés után kihűlve a a tésztalabda összeesik, de a belsejében megmarad a zseb.

100 g fehér pita tartalmaz:

Kalória
242 kcal
Fehérje 5,9 g
Szénhidrát 50,1 g
Zsír 1,6 g
Telített zsírok 0,7 g