FALAFEL

HUMMUS, FALAFEL, PITA

English version

MI A FALAFEL ?    (kép)

a csicseriborsó   (kép)

a FANAN falafelről

tápanyagtartalom

FANAN falafel


kiszerelések:

- 30db 450 g-os csom./karton
- 12 db 1 kg-os csom./karton

A falafel egy csicseriborsó alapú fűszeres közel-keleti étel, mely megjelenésében leginkább fasírtgolyóra emlékeztet. Eredetileg az egyiptomi koptok készítették mint böjti ételt, mára azonban meghódította az egész Közel-Keletet és az egész világon ismert és kedvelt gyorsétellé nőtte ki magát.

Számos országban a hamburgernél is népszerűbb. Leggyakrabban pitába töltve, salátákkal, humussal, joghurtos-, csípős- vagy tahini-szósszal leöntve utcai ételként fogyasztják. Könnyedén beilleszthető a hagyományos európai étrendbe is. Vegetáriánusok számára húspótlóként is szóba jöhet.

A csicseriborsó (Cicer arietinum) az egyik legrégebbi termesztett élelmiszernövényünk. Közel-keleti ásatásokon 7500 éves csicseriborsó maradványok is előkerültek. Legnagyobb termelői manapság India, Pakisztán és Törökország.

Tápanyagokban rendkívül gazdag élelmiszer - sok cinket, kalciumot, magnéziumot, vasat, fehérjét és mintegy 6 %-nyi rostot tartalmaz. Zsírtartalma alacsony, de azt többszörösen telítetlen, "egészséges" zsírsavak alkotják.

Számos étel, falafel, hummus, leves, köret sőt még alkoholos ital is készül belőle. Lisztjét és csíráját is fogyasztják.

Falafelünk nagyszerűen bírja a fagyasztást, így tartósítószerek nélkül is hosszan megőrzi minőségét. Csak néhány perc és átmelegszik a forró olajban. Főételként és snackként is kitűnő. Remek vendégváró étel.

Termékünket eredeti házi recept szerint készítjük. A felhasznált fűszerek (fokhagyma, vöröshagyma, bors, római kömény) számos előnyös hatást gyakorolhatnak egészségünkre a gyulladás- és koleszerin-szint csökkentéstől kezdve az emésztést segítő görcsoldó hatásig. Ha mindehhez a csicseriborsó előnyös tulajdonságait is hozzáadjuk akkor egy nemcsak finom, de igazán egészséges étel képe rajzolódik ki előttünk.

Tápanyagtartalom 100 g termékben

Kalória
221,2 kcal
Fehérje 10 g
Szénhidrát 21 g
Zsír 10 g
Rost 8 g
Koleszterin 0 mg